Relatietherapie - EFT

Egilah   Praktijk voor therapie en begeleiding

 
 

Relatietherapie - EFT


Emotionally Focused Therapy (EFT) is een relatietherapie die zich richt op het weer verbinden wat in de relatie is losgeraakt. Een relatie kan door verschillende gebeurtenissen en belevingen onder druk komen te staan. Meestal gaat daar een tijd overheen en in die tijd ben je je bewust van de stekeligheden die over tafel gaan of de problemen die passeren en waar je niet echt meer over praat of kunt praten samen.


Soms voel je de pijn van de ‘stilte’, of de verwijdering. Misschien uit het zich bij jullie in ruzies en boosheid over en weer of juist in periodes met zwijgen of terugtrekken wat nog eens duidelijk maakt hoe machteloos je je kunt voelen in deze situatie.


Vaak voel je beide de pijn van relatie waarin je terecht bent gekomen ook al uit het zich bij je partner anders dan bij jou.
Als de pijn en machteloosheid herkenbaar zijn en jullie er iets aan willen doen voordat het erger wordt, besluit dan om hulp te zoeken om deze akelige emotionele achtbaan achter je te kunnen laten.

De fasen van EFT therapie


Fase 1: Je leert samen het patroon binnen je relatie beter herkennen en begrijpen

Fase 2: Je benoemt angsten en behoeftes binnen het patroon

Fase 3: Je stapt samen uit je patroon en leert hulp, steun & begrip te vragen

EFT: Een nieuwe weg naar een beter begrip van elkaar


EFT kan jullie helpen om naar je emotionele achtbaan te kijken. De gevoelens van elkaar te verstaan, te ‘zien’ en ‘vast te houden’ (houd me vast van Sue Johnson). Als je de emoties kunt begrijpen die ten grondslag liggen aan jullie gedragingen, dan ben je eraan toe om de stap te nemen naar de wortels van deze emoties. Dan kun je gaan ‘verstaan’, waarom het zo is gegaan bij jou en daarna ook bij je partner (of je kind). Als dit begrip er is, ben je in staat om verlangens te formuleren die je een nieuwe weg leren naar het beter begrijpen van elkaars wensen en behoeften.


Vaak openen partners of ouders en kinderen daarmee een nieuwe mogelijkheid om elkaars emoties weer ‘vast te houden’ en te koesteren. Een veilige haven te zijn voor de ander en verlangens te verstaan.

Onderzoeksresultaten van EFT


EFT relatietherapie kent een sterke wetenschappelijke basis en is vaak onderwerp van onderzoek. Het is mede daardoor uitgegroeid tot een internationaal bekende therapievorm.


            Resultaten van onderzoek zijn:


Voor meer informatie en contactgegevens, kijk op de pagina Tarieven en Contact

    EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partnerrelatie.

                    De resultaten laten zien dat er na EFT-therapie heel weinig terugval is.

    EFT is effectief bij diverse ‘soorten’ paren, ook bij psychische of lichamelijke klachten.
    EFT werkt beter dan andere relatietherapieën.
 

Gevoelens onder druk
In de emotionele achtbaan ervaar je pijn aan de relatie. Pijn en onveiligheid die er vroeger niet was. In het begin van jullie relatie ervoer je de kracht en intimiteit van jullie relatie. Je kon elkaar aanvullen en op elkaar vertrouwen.


Nu, na een aantal jaren is er de klad in gekomen doordat je te weinig met elkaar hebt uitgesproken wat je niet wilde. Of omdat het vertrouwen weg is door overspel of omdat dingen zijn verzwegen. Omdat een van jullie bijvoorbeeld veel achter de computer zit en daardoor niet beschikbaar is. Of als een van jullie wat zegt, er altijd gedoe van komt. Eigenlijk is het voor alle 2 niet meer veilig in de relatie en ben je bezig jezelf te beschermen i.p.v. lekker te leven.


Allemaal emoties staan onder druk. Ze kunnen niet meer weg, bij jullie beiden niet. Daardoor stapelen de emoties zich op en worden ze een berg, waar – als je er niets aan doet – geen van beiden nog overheen kan kijken.

Voor informatie of een intake in Amersfoort, bel

033 – 25 84 776

Voor informatie of een intake in Apeldoorn, bel

055 – 202 1993